Μυρμηγκιές
Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μπορούν να προσβάλλουν άτομα όλων των ηλικιών, αλλά εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά και εφήβους, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι μυρμηγκιές μεταδίδονται μέσω άμεσης επαφής μεταξύ ατόμων ή έμμεσα μέσω μολυσμένων επιφανειών, όπως πισίνες και αποδυτήρια. Ο ιός εισέρχεται συνήθως στο δέρμα μέσω μικρών πληγών, εκδορών ή ρωγμών. Αν και δεν είναι επικίνδυνες, οι μυρμηγκιές μπορεί να είναι επώδυνες και να προκαλούν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή (ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στα πέλματα). Επειδή είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικές, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
Τύποι μυρμηγκιών
Οι μυρμηγκιές χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:
Κοινές μυρμηγκιές (Verruca vulgaris)
Μικρά, στρογγυλεμένα επάρματα (βλατίδες) στο χρώμα του δέρματος. Εμφανίζονται κυρίως στα χέρια και τα δάχτυλα, καθώς και στους αγκώνες, τα γόνατα ή το πρόσωπο.
Πελματιαίες μυρμηγκιές (Verruca plantaris)
Εντοπίζονται στα πέλματα των ποδιών. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη βάδιση καθώς συχνά αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέρματος.
Ομαλές μυρμηγκιές (Verruca plana)
Επίπεδα επάρματα με λεία επιφάνεια, που μπορεί να είναι κοκκινωπά ή στο χρώμα του δέρματος. Συνήθως βρίσκονται στο πρόσωπο, τις κνήμες και τα χέρια.
Θεραπεία
Ενώ οι μυρμηγκιές μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τον ιό, συνιστάται θεραπεία για την πρόληψη μετάδοσης. Οι κοινές μέθοδοι αφαίρεσης μυρμηγκιών περιλαμβάνουν:
Κρυοθεραπεία
Ψύξη της μυρμηγκιάς με υγρό άζωτο. Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία καταστρέφει τα κύτταρα της μυρμηγκιάς, επιτρέποντας τη φυσική επούλωση. Δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Η διαδικασία είναι γρήγορη και ανώδυνη και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις δραστηριότητες τους. Μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές συνεδρίες για πλήρη αφαίρεση.
Διαθερμοπηξία
Εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος στη μυρμηγκιά. Η θερμότητα εξαλείφει τα κύτταρα της μυρμηγκιάς. Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία πριν από τη διαδικασία.
Laser CO2
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί μια εστιασμένη δέσμη φωτός για να στοχεύσει και να καταστρέψει τον ιστό της μυρμηγκιάς. Εφαρμόζεται τοπικό αναισθητικό πριν από τη διαδικασία.
Τοπικές θεραπείες
Διαλύματα όπως το μονοχλωροοξικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στη μυρμηγκιά.
Συχνές ερωτήσεις
Πώς μπορώ να προλάβω τη μόλυνση από μυρμηγκιές;
- Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, όπως τακτικό πλύσιμο των χεριών και διατηρείτε τα πόδια στεγνά
- Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως πετσέτες ή υποδήματα
- Φορέστε σαγιονάρες σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες και αποδυτήρια
Τι πρέπει να προσέχω αν έχω μυρμηγκιές;
Αποφύγετε να τις αγγίζετε και πλένετε τα χέρια σας όποτε ακουμπάτε την περιοχή. Αν έχετε πελματιαίες μυρμηγκιές, αλλάξτε τις κάλτσες σας πιο συχνά. Αποφύγετε το ξύρισμα στην περιοχή και την τριβή με πετσέτα. Μην μοιράζεστε παπούτσια, κάλτσες ή πετσέτες.
Υποχωρούν μόνες τους οι μυρμηγκιές;
Οι μυρμηγκιές μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχει κίνδυνος σημαντικής εξάπλωσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση μυρμηγκιών;
Οι μυρμηγκιές μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά παρατηρούνται πιο συχνά σε παιδιά, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα.