Ψωρίαση σε αγκώνα

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 3% του γενικού πληθυσμού και εμφανίζεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. Είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικίες, άλλα εμφανίζεται συχνότερα είτε στην 2η με 3η δεκαετία της ζωής είτε σε ηλικία 50-70 ετών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψωρίαση είναι μη μεταδοτική και στην εμφάνιση της συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Από μελέτες φαίνεται ότι περίπου το 1/3 των ασθενών έχουν κάποιον συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει και αυτός από ψωρίαση.

Εκλυτικοί παράγοντες

  • Λοιμώξεις (Ιδιαίτερα στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις του αναπνευστικού).
  • Φάρμακα
  • Μεταβολικές διαταραχές
  • Τραυματισμοί του δέρματος
  • Ορμονικοί παράγοντες
  • Stress
  • Κάπνισμα και αλκοόλ (Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου).

Περίπου το 60-70% των ασθενών αναφέρει έντονο κνησμό.

Τύποι ψωρίασης

Κοινή κατά πλάκας ψωρίαση

Η πιο συνηθισμένη μορφή (80%). Χαρακτηρίζεται από ερυθρές πλάκες καλυμμένες με παχιά, αργυρόχροα λέπια. Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στους αγκώνες, στα γόνατα,στην οσφυϊκή χώρα και στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως, δεν προσβάλλει το πρόσωπο με εξαίρεση τη μετωπιαία γραμμή.

Σταγονοειδής ψωρίαση

Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες μετά από αναπνευστική λοίμωξη. Χαρακτηρίζεται από μικρές, διάσπαρτες πλάκες και έχει καλή πρόγνωση.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Η πιο σοβαρή και σπάνια μορφή, με καθολική φλεγμονή και συστηματικά συμπτώματα (πυρετός, κακουχία). Απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Με συχνότητα εμφάνισης <5%, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φλυκταινών. Υπάρχει η εντοπισμένη μορφή (προσβάλλει τις παλάμες και τα πέλματα) και η γενικευμένη μορφή.

Ανάστροφη ψωρίαση

Επηρεάζει τις πτυχές του σώματος και είναι συχνότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες. Χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις πλάκες χωρίς λέπι.

Ψωριασική ονυχία

Προσβάλει περίπου το 50% των ασθενών με κοινή ψωρίαση και μπορεί σε κάποιους να είναι η μοναδική εκδήλωση της νόσου.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Εμφανίζεται στο 15-20% των ασθενών με ψωρίαση με φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.

Συννοσηρότητες

Η ψωρίαση έχει συσχετιστεί με:

  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
  • Ψυχιατρικές παθήσεις και κατάθλιψη
  • Παχυσαρκία

Η ψωρίαση αποτελεί μια συστηματική νόσο που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής καθώς και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί βιοψία δέρματος ή ακτινογραφίες για την ψωριασική αρθρίτιδα.

Θεραπεία

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια κατάσταση που απαιτεί μια εξατομικευμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση στη θεραπεία. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της ψωρίασης, καθώς και από τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς.

Τοπική αγωγή

Είτε ως μονοθεραπεία σε περιορισμένο αριθμό βλαβών είτε επικουρικά με άλλες θεραπείες. Χρησιμοποιούνται κυρίως κορτικοστεροειδή, παράγωγα βιταμινης D(καλσιποτριόλη,καλσιτριόλη), μαλακτικά και κερατολυτικά φάρμακα.

Φωτοθεραπεία

Έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.

  • UVB: Χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία B, αποτελεσματική στη μείωση των φλεγμονωδών βλαβών. Χρησιμοποιείται συνήθως 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • PUVA: Συνδυάζει τη χρήση ενός φωτοευαισθητοποιητικού φαρμάκου (ψωραλένιο) με την έκθεση σε UVA. Είναι πιο αποτελεσματική για σοβαρές περιπτώσεις αλλά απαιτεί προσοχή λόγω των πιθανών παρενεργειών.

Συστηματική θεραπεία

Μπορεί να χορηγηθεί μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη ή ασιτρετίνη. Οι θεραπείες αυτές απαιτούν τακτική παρακολούθηση και εργαστηριακό έλεγχο λόγω συχνών παρενεργειών.

Βιολογικοί παράγοντες

Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν αναδειχθεί ως μια επαναστατική επιλογή για τη θεραπεία της ψωρίασης. Χρησιμοποιούνται για σοβαρές μορφές ψωρίασης που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες ή όταν η νόσος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα με καλό προφίλ ασφάλειας. Χρειάζεται πλήρης εργαστηριακός έλεγχος πριν την χορήγηση τους και τακτική παρακολούθηση του ασθενή. Κάποιοι από τους βιολογικούς παράγοντες έχουν έγκριση για χορήγηση σε παιδιά και εφήβους.

Μικρά μόρια

Η απρεμιλάστη είναι ένας αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4). Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Είναι εύκολο στη χορήγηση, με καλή ασφάλεια και ταχεία δράση, και προσφέρεται ως εναλλακτική σε ασθενείς που προτιμούν μη ενέσιμη θεραπεία.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ψωρίαση ή χρειάζεστε συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας